#1 FIRST LEGO LEAGUE Jr.- Environmentally Friendly

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας για το FIRST LEGO LEAGUE Jr, συζητήσαμε με τα παιδιά ότι στην εποχή μας είναι σημαντικό τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πώς θα φτιάξουμε ένα νέο κτίριο ή θα αναβαθμίσουμε ένα υπάρχον ώστε να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον; 

Προτρέψτε τα παιδιά να φτιάξουν με τα τουβλάκια τους ένα κτίριο το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Θα έχει φωτοβολταϊκά; Μήπως ανεμογεννήτριες; Τι μπορούμε να δημιουργήσουμε στην ταράτσα;

Όταν ολοκληρώσουν, ζητήστε τους να σας κάνουν παρουσίαση του κτιρίου τους. Ποιος είναι ο σκοπός του κτιρίου; Έχει τα απαραίτητα δωμάτια; Είναι αρκετά πρακτικό; Τι το κάνει φιλικό προς το περιβάλλον; Έτσι, θα μπουν στη διαδικασία της «έκθεσης» σε ένα κοινό, θα πρέπει να σας πείσουν για την καλή δουλειά που έκαναν. Μην ξεχνάτε να τα ενθαρρύνετε και να τα επιβραβεύετε για την προσπάθεια που καταβάλλουν!

 

#2 LEGO Challenge – Spinning Tops

Μια εύκολη αλλά αρκετά δημιουργική πρόκληση είναι οι σβούρες! Αποτελούν ένα απλό παιχνίδι που αρέσει σε όλα τα παιδιά. Ταυτόχρονα είναι πολύ δημιουργική, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να φτιάξεις μια σβούρα!

Τι θα χρειαστείτε:

 • Τουβλάκια LEGO

Τα παιδιά μπορούν να γυρίσουν τις σβούρες τους είτε στο πάτωμα ή τραπέζι είτε να φτιάξουν «αρένα» από LEGO. Έτσι, το παιχνίδι αυτό θυμίζει και το γνωστό παιδικό που αρέσει πολύ στα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, μπορείτε να κάνετε στα παιδιά ερωτήσεις, με αφορμή τις σβούρες, για να συζητήσετε για αρχές της φυσικής.

Η σβούρα μας γυρίζει καλύτερα με μεγάλο άξονα ή με μικρό; Τι αλλάζει σε κάθε περίπτωση στο κέντρο βάρους; Η σβούρα μας γυρίζει καλύτερα όταν το κέντρο βάρους είναι χαμηλά. Αλλά χρειάζεται προσοχή! Αν ο άξονας είναι πολύ μικρός, η σβούρα θα ακουμπάει στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσει ταχύτητα.

Αλλάζουν τα χρώματα της σβούρας όσο αυτή γυρίζει; Αναμειγνύονται; Συζητήστε τις παρατηρήσεις σας στις διαφορετικές σβούρες. 

Πώς θα φτιάξετε τις σβούρες;

Μπορείτε να κατασκευάσετε τη δική σας σβούρα όπως τη φαντάζεστε! Για να γυρίζει περισσότερο όμως, ορίστε μερικές συμβουλές:

 • - Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σα βάση στρογγυλά κομμάτια, ώστε να ισορροπεί καλύτερα.
 • - Βάλτε έναν μικρό άξονα για μύτη της σβούρας ή κωνικά κομμάτια.
 • - Φροντίστε να υπάρχει συμμετρία στη σβούρα σας.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

 • - Τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να γίνουν δημιουργικοί
 • - Να προβληματιστούν και να σκεφτούν μια λύση 
 • - Να εξασκηθούν στην επίλυση προβλήματος 
 • - Να διασκεδάσουν!

 

#3 Recommended Application

codeSpark Academy

To codeSpark Academy αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους εκμάθησης προγραμματισμού υπολογιστών σε παιδιά από το σπίτι! Είναι φτιαγμένο για παιδιά ηλικίας 5-9 ετών. Μέσα από διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως  γρίφοι, παιχνίδια, δημιουργικά πρότζεκτ βήμα-βήμα και σχεδιασμός παιχνιδιών, όλα υπό την επίβλεψη των γονέων.

 

#4 steam activity

Chromatography Butterfly Craft

Μιας και η άνοιξη πλησιάζει, μπορείτε να εξερευνήσετε τη χρωματογραφία και τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα με τα παιδιά σας διασκεδάζοντας με την παρακάτω δραστηριότητα. 

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Λευκά φίλτρα καφέ
 • - Μαρκαδόρους
 • - Σύρμα πίπας
 • - Ποτήρι (κατά προτίμηση διαφανές)
 • - Νερό 

Πάρτε ένα φίλτρο καφέ. Ζωγραφίστε ένα χοντρό κύκλο γύρω από το κέντρο του φίλτρου, και αφήστε τη μύτη του χωρίς χρώμα. (Εναλλακτικά, μπορείτε να προτρέψετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι θέλουν επάνω στο φίλτρο, χωρίς όμως να βάψουν το τέλος του). Ανοίξτε το φίλτρο και τοποθετήστε το μέσα σε ένα ποτήρι με νερό περίπου μέχρι τη μέση. Προσέξτε να βρέχετε μόνο η άκρη που δεν έχει βαφτεί. Αφήστε το για μερικά λεπτά και παρατηρήστε τι συμβαίνει όσο το νερό απορροφάται από το φίλτρο! Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Όταν το φίλτρο απορροφήσει νερό μέχρι την κορυφή του, βγάλτε το φίλτρο και αφήστε το να στεγνώσει. Ανοίξτε το και από τις κολλημένες πλευρές του ώστε να ξεδιπλωθεί. Μόλις στεγνώσει καλά, περάστε από τη μέση του φίλτρου ένα σύρμα πίπας και γυρίστε το, ώστε να μοιάζει με κεραίες. Η πεταλούδα σας είναι έτοιμη και τα φτερά της είναι μαγικά!

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

 • - Να γνωρίσουν τα παιδιά τη χρωματογραφία και τις ιδιότητες της 
 • - Να πειραματιστούν με τα χρώματα και το νερό
 • - Να δημιουργήσουν τη δική τους πεταλούδα