#1    Make a Wearable

Η τεχνολογία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και όλο και πιο εντυπωσιακά προϊόντα έρχονται στην αγορά. Αξεσουάρ που φοριούνται βλέπουμε παντού πλέον, ακουστικά χωρίς καλώδια, έξυπνα-ρολόγια για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά και εργαλεία όπως το πιεσόμετρο για να παρακολουθούμε την υγεία μας έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί, και μάλιστα οι περισσότεροι τα έχουμε ήδη στο σπίτι. Εσείς μπορείτε να σχεδιάσετε μια μηχανή- εργαλείο που να μπορεί να φορεθεί; Ποιο πρόβλημα μας λύνει; Πώς μας βοηθάει;

Ζητήστε από τα παιδιά να σχεδιάσουν το προϊόν που σκέφτηκαν. Ρωτήστε τα για το σχήμα τους (είναι σχεδιασμένο ώστε να ταιριάζει με το ανθρώπινο σώμα;). Μπορούν να κάνουν αλλαγές. Στη συνέχεια, ενθαρρύνετε τα να κατασκευάσουν την ιδέα τους με τουβλάκια LEGO. Όλα πηγαίνουν όπως υπολόγιζαν; Χρειάστηκε να κάνουν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό τους; 

Όταν είναι έτοιμη η κατασκευή, παροτρύνετε τα παιδιά να σας κάνουν μια σύντομη παρουσίαση, εξηγώντας τους λόγους που επέλεξαν αυτόν τον σχεδιασμό αλλά και πώς αυτή η κατασκευή θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων.

Εκπαιδευτικοί στόχοι

 • - Τα παιδιά να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες και δεξιότητες επίλυσης προβλήματος
 • - Να κατανοήσουν και χρηστιμοποιήσουν τη διαδικασία μηχανικού σχεδιασμού
 • - Να κατασκευάσουν χωρίς οδηγίες
 • - Να περάσουν καλά και δημιουργικά!

 

Source: education.lego.com

 

#2    LEGO Challenge - Space calling Earth

O McDougal και ο Smithy, δύο επιστήμονες του επιστημονικού σταθμού SANA, σχεδιάζουν να στείλουν έναν νέο δορυφόρο στο διάστημα. 

Δορυφόρος ονομάζεται το αντικείμενο που γυρίζει σε τροχιά γύρω από τη Γη και, για παράδειγμα, συλλέγει στοιχεία σχετικά με τον καιρό και στέλνει αυτές τις πληροφορίες πίσω στη Γη.

O McDougal και ο Smithy αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον δορυφόρο που βρίσκεται ήδη στο διάστημα και, μιας και είναι αξιόλογοι επιστήμονες, χρειάζεται να συλλέγουν και να δίνουν στον κόσμο σωστά στοιχεία σχετικά με τον καιρό.

Ο διαστημικός σταθμός SANA δεν έχει λεφτά φέτος για την κατασκευή νέου δορυφόρου. Μπορείτε να βοηθήσετε τους δύο επιστήμονες να πραγματοποιηθεί το όνειρο τους, κατασκευάζοντας εσείς το δορυφόρο;

Σχεδιάστε και κατασκευάστε ένα δορυφόρο που θα μπορεί να ταξιδεύει σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα συλλέγει πληροφορίες για τον McDougal και τον Smithy.

 

Ρωτήστε τα παιδιά πώς οι δορυφόροι μπαίνουν σε τροχιά. Μπορείτε να το δείξετε; Πώς συλλέγουν οι δορυφόροι πληροφορίες; Με ποιον τρόπο στέλνονται πίσω στο διαστημικό σταθμό; 

Εκπαιδευτικοί στόχοι

 • - Να αναπτύξουν τα παιδιά γνώση σχετικά με το διάστημα
 • - Να εξερευνήσουν τις συσκευές επικοινωνίας με το διάστημα
 • - Να μάθουν σχετικά με την συλλογή πληροφοριών
 • - Να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν χωρίς οδηγίες
 • - Να διασκεδάσουν

 

Source: education.lego.com

 

#3 Recommended Application

Box Island

To Box Island είναι ένα παιχνίδι προγραμματισμού που οδηγεί αγόρια και κορίτσια σε μια μοναδική περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα τους μαθαίνει τα θεμέλια του προγραμματισμού. Τα παιδιά εφαρμόζουν τα βασικά των αλγορίθμων, βρόγχων και συνθηκών μέσα σε ένα διασκεδαστικό και γεμάτο προκλήσεις παιχνίδι. Οι φιλικοί χαρακτήρες, ο χρωματιστός 3D κόσμος και η ενδιαφέρουσα ιστορία προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

 

 

#4 steam activity

Hello Ruby- My First Computer

Το My First Computer είναι μια δραστηριότητα που έχει σκοπό να εισάγει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο των υπολογιστών. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν ένα εντυπωσιακό εργαλείο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Τώρα τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους υπολογιστή.

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Τον υπολογιστή εκτυπωμένο (θα τον βρείτε στο link παρακάτω)
 • - Ψαλίδι
 • - Κόλλα ή σελοτέιπ
 • - Ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους

Αφού έχετε εκτυπώσει τα μέρη του υπολογιστή, κόψτε όλα τα μέρη και αφήστε τα στην άκρη. Διπλώστε τον υπολογιστή έτσι ώστε να στέκεται και κολλήστε όλα τα μέρη στη σωστή τους θέση. Μπορείτε εσείς να διαλέξετε ποια μέρη θα μπουν στον υπολογιστή σας και ποια όχι. Σχεδιάστε την ιστοσελίδα σας στην οθόνη. Μπορείτε ακόμη να ετοιμάσετε την επιφάνεια εργασίας και να διαλέξετε εσείς ποια αρχεία θα βρίσκονται εκεί.

Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συζητήσετε με τα παιδιά και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παιχνίδι, δημιουργία και γνώση συνδυάζονται ιδανικά!

Βρείτε όλα τα μέρη του υπολογιστή, καθώς και ιδέες για παιχνίδι εδώ: https://www.helloruby.com/play/2